8 Ocak 2016 Cuma

Annelere Ve Babalara Yardımcı Mobil Uygulamalar

Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte bilgiye erişim epey kolaylaştı. Teknolojinin yaşantımıza kattığı faydanın iletişim ve haberleşmeyi sağlamanın çok ötesinde olduğu da bir gerçek. Kişilerin birebir deneyim, gözlem, tavsiye gibi bireysel fikirlerinin yer aldığı forumlar, bloglar, instagram, facebook , pinterest gibi sosyal platformlar ile artık insanlar birbirlerinin tecrübelerinden yararlanıyor ve birbirine danışmanın keyfini çıkartıyor. Yeni bir tür yakınlaşmanın mimarı oluyor sosyal platformlar.

Bunun yanı sıra akıllı telefonlarımıza (ve tabi tabletlerimize) gerçekten bu unvanı hak ettirecek o kadar çok uygulama var ki ben bu uygulamalar içerisinde anne-babalar için faydalı olabileceğini düşündüklerimi kısa açıklamalar eşliğinde listeledim. Bence bir annenin hayatını kolaylaştırmanın yolu dağınıklıklarını toplamasına yardımcı olmaktan, takibini kolaylaştırmaktan ve bilgi dağarcığını beslemekten geçiyor. Özellikle çocuk sağlığı, gelişimi, güvenliği, çocukların faydalı bir şekilde oyalanması, öğrenmesi, beslenmesi için destek veren uygulamalar bir nebze olsun gidişatı kontrol altında tutabilmeye yardımcı oluyor.
İşte burada kendi severek kullandığım ve detaylandırmaya çalıştığım uygulamalardan en etkin şekilde yararlanmak için ihtiyacınız olan tek şey ise internet bağlantısı ve bulabilirseniz tabi biraz zaman. Annelere yönelik uygulamalar olarak bahsetsem de aslında pek çok bahsedeceğim uygulamayıanne adayları, babalar ve öğretmenler, bakıcılar, teyzeler, ablalar daha doğrusu çocukla iletişimde olan pek çok kişi kullanabilir ve fayda sağlayabilir.


İLK6YIL

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) ve Türkiye Vodofone Vakfı’nın birlikte anne-babalar için hazırladığı ücretsiz bir uygulama. Uygulamayı indirdikten sonra 0-6 yaş grubundaki çocuğunuzun veya çocuklarınızın adını, doğum tarihini giriyorsunuz ve yaşına uygun olarak öneriler, pratik bilgiler, oyunlar, etkinlikler hakkında bilgilendirme sağlıyor. Buna ilave olarak çocuğun boy ve kilosunu takip edebileceği kısımlar ve persentil çizelgesi var. Ayrıca çocuğunuzun ilklerini kaydedebileceğiniz bir takvim ile fotoğraflarınızla albüm hazırlayabileceğiniz ve uygulamanın Aile Paylaşımı özelliğiyle bu özel anları aile yakınlarıyla da paylaşabileceğiniz bir kısım da mevcut. Uygulama, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.6 yıllık büyüme periyodunda yönlendirici bir rehber niteliğinde. Annelere ve anne adaylarına özellikle tavsiye ederim.




PEDAGOG

Bu ücretsiz uygulama içerisinde neler yok ki… Çok cömert bir çevir çevir oku uygulaması. Keyifle okunabilecek çok çeşitli konularda uzman makaleleri, ev oyun önerileri, kitap önerileri, film önerileri, mekan önerileri mevcut. Ancak dahası var. İlk 6 yılında çocuk gelişimi, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemleri ile ilgili pek çok konu başlığında rehber niteliğinde bilgiler, ailelere yönelik bilgilendirmeler, ebeveynlere dip notlar, ipuçları, çözümler, masallar, eğlenceli videolar, sık sorulan sorular, bildirimler,pek çok hastalık ve aşılar konusunda bilgilerle donatılmış. Ama uygulama bununla da sınırlı değil. Pek çok güzel etkinlik için ilham olabilecek  etkinlikler kısmı da oldukça başarılı. Ayrıca günlük ipuçları gönderen bu uygulama bazen tam 12 den vurarak kalbimi fethetmeyi başarıyor







OKUMA YAZMA ÖĞRENİYORUM ve HARFLERİ ÖĞREN

NIAYS Mobile Soft isimli bir yazılım şirketinin, özellikle 1. sınıf öğrenciler için geliştirdiği Okuma Yazma Öğreniyorum uygulaması tek kelime ile çok güzel. Güncellendikçe de daha da güzelleşeceğine inanıyorum.  Mevcut eğitim sistemiyle uygun olarak hazırlanmış içeriği, eğlenceli anlatım tarzı ve oyunsallaştırılmış eğitim aşamalarıyla, ilkokul 1. sınıfa giden çocuklar için oldukça dersleri pekiştirebilecek bir uygulama. Uygulama ücretsizdir ve uygulamayı bir kere indirdikten sonra internete ihtiyacınız olmadankullanabilirsiniz. Telaffuzlar ve adım adım öğretme hususlarında uygulamayı çok faydalı buldum.






Bu uygulamaya benzer HARFLERİ ÖĞREN adında bir uygulama daha mevcut. O da faydalı bir uygulama. Özellikle okula başlamadan önceki süreçte çocuklar harfleri öğretmede ve sevdirmede kullanılabilir. 


BENİM PILLBOX  (HAP HATIRLATMA)

Bir annenin görevleri arasında ebetteki yavrucukların ve koca bebeklerin ilaç zamanlarını hatırlamak vardır.  Ne yazık ki bu görevi bile annelerimizin üzerine yıkılmış durumda. Belki kendi ilaçlarınız,belki çocukların ilaçları, belki küçük kardeşinizin ilaçları, belki ilaçları umursamayan babanızın veya eşinizin ilaçlarını hatırlatmak için bu uygulama çok yardımcı olacak. Pillbox, ilaçlarınızı zamanında almayı unutmamanız için yazılmış bir hatırlatıcı. Görselliğe önem veren tasarımıyla öne çıkan  bu uygulamada hatırlatıcıları etkinleştirmek için hapları kutuya koymanız yeterli. İlaç zamanınız gelince önceden seçtiğiniz bir sesle haberdar edileceksiniz. İlaçlarınızı simgeleyen küçük resimleri, istediğiniz rengi ve şekli kullanarak kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Uygulamayı kullanmanız için ağ bağlantısı gerekmiyor.Hele bu kış günlerinde oldukça faydalı.







NEFİS YEMEK TARİFLERİ  ve BEBEKLER İÇİN YEMEK TARİFLERİ

Bu iki uygulamayı da oldukça seviyorum ve kullanıyorum. Acaba besleyici ne pişirsem diye bazen epeyce düşünürüz. Çocuk için yemek bulmak kimi zaman iyice zorlaşır. Özellikle de kendi annenizden uzakta yaşıyor ve onun tariflerinden mahrum kalıyorsanız elinizin altında bu uygulamaların bulunması hayat kurtarıcı olabiliyor. Nefis Yemek Tarifleri uygulamasında bulunan Tarif kategorileri içerisinde bebekler  ve çocuklar için besleyici  yemek tarifleri bulmak mümkün. Bu uygulama internet ile çalışmakta ve yeni tarifler ile sürekli güncellenmekte. Elinizin altında binlerce tarifin olduğu bir yemek kitabı olması güzel. Bugün ne pişirsem kısmı ile de zaman zaman günün sorunsalına bir nebze olsa da merhem oluyor.






BEBEKLER İÇİN YEMEK TARİFLERİ uygulamasında ise miniklerin katı gıdaya geçmeye başladığı aylardan itibaren ayına uygun yiyebileceği oldukça güzel ve lezzetli tarifler mevcut. Uygulama internet bağlantısı olmadan da çalışabiliyor.







FİLİN BANYOSU ve BENİM ÇOK AÇ TIRTILIM

Filin Banyosu, çocuklar için hazırlanmış ücretsiz bir masal kitabı uygulaması. Kitabı ister kendiniz okuyabilir, isterseniz seslendirmeyi açarak arka planda okunmasını sağlayabilirsiniz. Hikayede Zara adlı küçük kızın bir gün evde otururken banyoda bir fille karşılaşması ve beraberce kırılan banyoyu tamir etmeye çalışırlarken başlarından geçen maceralar anlatılıyor. Filin Banyosu, çizimleri, seslendirmesi, anlatımı, hikayesi, müzik ve ses efektleri ile gerçekten canlı ve eğlenceli bir uygulama. Kitabı aynı zamanda İngilizce olarak da dinleyebilirsiniz. Masal üzerindeki davul, bebek, top, kuşlar, yapraklar gibi pek çok obje dokunarak hareket ettirebiliyor ve ses çıkartıyorlar. Özellikle 2-6 yaş arasındaki çocukların seveceği bir uygulama. Bu uygulama ile çocukların eğlenmesi için gönül rahatlığı ile baş başa bırakılabilir veya iştahsız çocuklara yemek yedirme aşamasında dikkatini çekebilirsiniz.






Buna benzer bir diğer eğlenceli uygulama ise BENİM ÇOK AÇ TIRTILIM.Minikler bayılacak. İtiraf etmeliyim ki tırtıl elmayı yerken , gölette yüzerken ve fidanlara su verirken ben de çok eğleniyorum. Benim Çok Aç Tırtılım, ekranda gezinirken çocukları  kendisine çekecek! Birlikte oynayarak, keşfetmesine yardımcı olarak veya renkli oyuncak kutusuna göz atarak eğlenecekler. Onun güzel bir kelebeğe dönüşme macerası el göz koordinasyonlarına da katkı sağlayacaktır.

RADYO BEBEK

Anneler ve bebekleri için özenle hazırlanmış bir radyo uygulaması… Bebek ve çocukların hoşuna gidecek ve rahatlamalarını sağlayacak melodileriçeren parçalardan oluşan bir programları var. Çocukların gün içindeki enerjik saatleri ve uyku saatlerini hesaplayarak bir düzenleme yapılmış. Bebek masalları, şarkılar ve ninniler yayın akışı içerisinde gün boyu dinlenebileceği gibi dilerseniz masal, anne karnı, rahatlatan sesler, doğal sesler gibi 8 farklı kategoriden birini seçerek sizin ve bebeğinizin o an dinlemeye ihtiyaç duyduğu şeye rahatça ulaşabilmektesiniz. Basit bir üyelik gerektiriyor. Yeni üyeler bir hafta boyunca hiçbir ücret ödemeden Radyo Bebek’in tüm özelliklerinden biraz reklamlara katlanarak faydalanabilirler.Ancak bir haftanın sonunda bu özellikleri kullanmaya devam etmek istiyorlarsa uygulamayı satın almalarıgerekecektir.







MİNİKLER ÖĞRENİYOR

Henüz okula başlama yaşı gelmeyen fakat bir takım bilgileri öğrenebilecek yaşta olan okul öncesi dönemdeki çocuklara hayvanlar, meyveler, sebzeler, şekiller, renkler, sayıları öğretmenizi sağlayan ücretsiz ve yararlı bir Türkçeçocuk eğitimi uygulaması. Bir dönem çocukların ilgisini çeken bu tür renkli ve Türkçe seslendirmeli uygulamalar bir süre sonra ilgisini cezbetmese de öğrenileni pekiştirmeye yarıyor kanısındayım.

OKUL ÖNCESİ İNGİLİZCE

Oyunlar ile okul öncesi seviyesinde  İngilizce öğrenmek için hoş bir uygulama. İçerisinde Gölge eşleşen, Renk Topu, Jigsaw alfabeler, Bubbly alfabeler, Bingo alfabeler, Noktalarla Bağlama, Tek tek dışarı, Sıra Tarama, Atlamalı kurbağa, Sıralı Kabuklar, Merhaba PhonicsThis, İlk Mektubu isimlerinde oyunlar var. İngilizce Alfabeyi öğrenme, el-göz koordinasyonunu sağlama, sınıflandırma becerisi kazanma , detaylara dikkati artırma anlamında faydalı olacağını düşünüyorum.

GENÇ MATEMATİK KRALI ÜCRETSİZ

Genç Matematik Kralı oğlumun bir dönem en sevdiği oyun uygulamalarından bir tanesiydi. 5 yaş ve üzeri çocuklara uygun bir uygulama. Matematiği kolay ve esin verici bir biçimde tanıtıyor. Genç Matematik Kralı, Ortaçağ ortamında bir matematik oyunudur; matematik sorularına cevap vererek ve bilmeceleri çözerek level atlıyorsun. Yıldız toplayıp madalyalar alıyorsun ve arkadaşlarınla yarışabiliyorsun. Eğitici gücü, merak uyandırmasında ve matematiği hem eğlenceli hem de sürükleyici bir şekle dönüştürmesinde yatıyor. Oyuncular, kendi başlarına düşünmeye ve birçok alanda problem çözerek matematik kavramlarını farklı açılardan görmeye teşvik ediyor.Sayma, Toplama ve Karışık başlıklı bölümlerden oluşuyor. Her bölüm ise kendi içerisinde 9 seviyeye ayrılmıştır. Bir sonraki seviyeye ancak bir önceki seviye (ler) tamamlanırsa geçilebiliyor.



GÜZELLEŞELİM

İşte benim bayıldığım bir uygulama. E tabi ki önce anneler kendini iyi hissedecek ki bunu sevdiklerine yansıtabilsin. Bayılarak izlediğim ve önerilerini kişisel denemelerimde hep şahane sonuç aldığım bu uygulamayı gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Cilt bakımı, makyaj, saç bakımı, saç modelleri ve daha pek çok farklı konuda öğretici  ve yönlendirici bir dolu video mevcut.




40 HAFTA HAMİLELİK VE  MY PREGNANCY TODAY

Hem anne adayları hem de baba adayları için haftalık periyotlarda bebeğinizin gelişimini izleyebileceğiniz oldukça faydalı bir uygulama. Pek çok soru ve kaygılarla dolu hamilelik yolculuğunda resimlerle ve videolarla desteklenen faydalı bir rehber.
Yine benzer bir uygulama MY PREGNANCY TODAY. Bu uygulama Babycenter tarafından yapılmış deli bir şey. İçi dolu turşucuk misali aklınıza gelen gelmeyen hamilelik ile ilgili her süreci videolar,görseller, wish list’ler, takvim ve harika makaleler ile paylaşıyor.







KHT – KOLAY HAMİLELİK TAKİBİ

İbrahim Kürce adlı bir Türk’ün geliştirdiği bu uygulama hamilelik takibi  için takvim formatında bir  uygulama. Bu uygulama ile hamilelik sürecinizdeki değişimleri izlemeniz ve gerektiğinde doktorunuza sunmanız mümkün olabiliyor. Kendi kilonuzu, bebeğin gelişimini, doktor randevularınızı, kasılmaları ve bebek hareketlerini ,  günlük ruh hallerinizi, ilaç ve aşıları takip etmek bu uygulama ile mümkün. Tüm bu takip sistemine girdiğiniz bilgileri korumak için de ayrı bir kullanıcı adı şifre belirleyebiliyorsunuz. Hatta aynı uygulama içinde bir çok hamile kişinin de kaydı tutulabiliyor. Yine bunların dışında haftalık olarak siz ve bebeğiniz ile ilgili olası gelişmeleri de bu uygulama üzerinden okuyabiliyorsunuz.



Umarım bu uygulamalar içinde “oley iyi ki buna rastladım” dediğiniz olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder