24 Temmuz 2015 Cuma

Bahçe İşleri




Bir çocuğa sağlanabilecek en güzel şeylerden birisi de şüphesiz minik bir bahçe, bahçe yoksa balkonda minik bir köşe ,  saksılar veya saksı görevi görebilecek bardak, şişe gibi materyaller, farklı farklı bitki ve çiçek tohumları, verimli toprak, küçük kürekler, biraz fikir ve fotosentez için gereken uygun koşullar…Bunlardan sonrasını çocukların hayal gücü gayretleri ile birleşerek inanılmaz bir şekilde güzelleştirebiliyor. Yeni alınan bir oyuncağından bile 5 dakika sonra hevesi kaçan çocuklar minik bahçesinin güzelleşmesi için elinden ne geliyorsa yapıyor; peşini bırakmıyorlar. Çünkü çocuklar maceraya ve keşfetmeye bayılırlar. Tüm bu çalışma içerisinde en çok da sabırla ve inançla beklemeyi öğreniyorlar. Bir de tabiki bir canlının bakımını üstlenmeyi. Bazense yeterli güneş, yeterli su ve sevgiyle bitkilerini beslenmesine rağmen her zaman beklediği sonucun oluşmadığına şahit oluyorlar. Hayatta da öyle değil mi zaten; kontrol edemeyeceğiz gelişmeler her zaman var maalesef. “Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir” diyor ya Einstein iştetoprakla haşır neşir olmak düşünme tembelliğinden uyanmak için de birebir. Çünkü bahçedeki bitkilerin sonraki gelişimleri öngörülerek planlamayı başta iyi bir şekilde yapmak gerekiyor. 

Birlikte çalışmanın, üretmenin dahası kendine has özgün bir şeyler yapabilmenin verdiği keyif ise tahmin edersiniz ki paha biçilemez. Bununla birlikte gün ışığında çalışmak vücudumuzda kalsiyum emilimini artıracak, güneşten sağlanan elzem D vitamini kemiklerimizi güçlendirecek, temiz havasindirim sistemimizi kuvvetlendirecek, toprakta yaşayan doğal bakteri florasıbağışıklık sistemimize katkı sağlayacak, temiz havada kaslarımıza ve beynimize daha fazla oksijen gidecek. Bütün bu fizyolojik etkilere bir de aile bağlarımızın güçlenmesi, tazelenmek, ferahlamak gibi psikolojik katkıları ilave edildiğinde bahçe işlerine zaman ayırmanın çocuk gelişimi için iyi bir yatırım olacağı ortada.Tabi bahçemiz güzelleştikçe her zaman kedi, uğur böceği, sümüklü böcek gibi davetsiz misafirlerle karşılaşma olasılığımız da var ;)  🐞🐌🐢
“Doğa; yüce, hırçın ve güzel doğa, sokağın, güvenlikli sitelerin ya da bilgisayar oyunlarının sağlayamayacağı bir şey sunar. Doğa çocuklara kendilerinden çok daha büyük birşey; sonsuzluğu ve sonrasızlığı kolayca tasavvur edebilecekleri bir çevre verir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder