15 Haziran 2015 Pazartesi

Masal Kitapları



Bu sabah minik, yumuşak bir el yanağımı okşadı, 

saçlarımla oynadı, kulağıma fısıldadı. Tatlı uykumun içindeyken yavrucuk tarafından henüz güneş doğmadan masal anlatmak için uyandırıldım. Onun henüz şu saatte yatılacak ve bu saatte kalkılacak gibi dayatmaları yok. Uyku dilimini bedeni belirliyor ve uykusunu yeterince aldığında da uyanıyor. Eh işte bazen bu sabahın çok erken saatlerine de denk düşebiliyor böyle. Hiç kızamıyor tersine mutlu oluyorum. Biraz öpüşüp koklaştıktan sonra –ki o uyku mahmuru kokuları bambaşkadır çocukların– hangi masalı okumamı istediğini söylüyor.. Onun yatağının içine giriyoruz. 
Masal kitaplarının çocuklar için hoş vakit geçirme aracı olmasının ötesinde çocuk gelişiminde çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. Kavramları öğrenmeyi hızlandırıyor, kelime dağarcığını belirgin bir şekilde artırıyor, kelimelerin cümle içinde kullanılış şekillerini öğretiyor, sebep-sonuç ilişkilerini öğrenmelerine yardımcı oluyor ve iyi ile kötüyü birbirinden ayırt etmeleri için rehberlik ediyor. Bu sebeple masal kitapları seçen ebeveynler ciddi anlamda araştırmacı olmalı. Okul öncesi çocuklara masal kitaplarının okunması aşamasında benim naçizane önerilerim:
  • Masal kitaplarının görsel ögelerinin de zengin olmasını tercih edin.
  • Masalı okumaya başlamadan önce birlikte resimleri inceleyin, karakterleri tanıyın ve masal hakkında fikir yürütmesini sağlayın
  • Olayın gelişimi hakkında fikir yürütmesini sağlayın; masalın sonunun nasıl olabileceği konusunda düşüncelerini alın
  • Masal anlatırken veya okurken doğrudan okumanın yanı sıra canlandırma, seslendirme, drama yapma  gibi çeşitlemeler yapılması da algılamada ve akılda kalıcılıkta çok etkili ve tabiki eğlenceli oluyor.
  • Çocuğunuzun hafızasını güçlendirmek ve konsantrasyonu canlı tutmak için; masalı bir- iki sayfa okuduktan sonra bir önceki sayfalarla ilgili geriye dönük sorular sorun “Tavşanın adı neydi?”, “Ne oynuyorlardı?” gibi.
  • Çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmek için; masalı okuduktan sonra, çocuğunuzdan masalın bir resmini yapmasını isteyebilirsiniz.
  • Dürüstlük, aile, sabır , eşitlik, adalet, bağlılık gibi evrensel değerleri içeren masallar tercih etmekte fayda görüyorum.
  • Okuduğunuz masalların isimlerini kaydetmek güzel bir arşiv oluşturuyor.
  • Masal okunan çocuk doğrudan masalı okumak için de çok istekli oluyor.
  • Ben masal okumaya (ve de müzik dinletmeye) anne karnında iken başlamıştım; bunu da tavsiye ederim.
  • Masalın konusu kadar masal anlatırken anne çocuk arasında yaşanan samimi ilişki candır. Çok başkadır. Günümüzde internete ve çoklu sosyal medya ortamlarına kurban edilen çocuklarımız ile geçirilecek sıcacık bir zaman dilimi yaratır.
Bizim masalımız ardından boyama faaliyetleri ile ve akabinde yavrucuğumun masa örtüsünden pelerin yapmasıyla son buldu.



 Yapraklara çarpan pırıltılı ışıklar da masallara dahil. 🍁 🍁 Son söz niyetine  “Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizerler.”  ~ Cemal Süreya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder