30 Ekim 2015 Cuma

"Keşke çocuk olsam da şunu yapsam" dediğiniz neler var?

Çoraptan kukla yapmak mı, solucan çiftliği kurmak mı? Yoksa define avına çıkmak mı?

İşte “Büyümeden Öce Yapman Gereken 101 Şey” adlı etkinlik kitabı, çocuklarınız büyüyüp hayatları iyice ciddileşmeden önce yapmaları gereken 101 eğlenceli etkinliği öğretiyor.. 
Çocuklara el becerisi kazandırmanın, hayal güçlerini zenginleştirmenin , ekran karşısından  uzaklaştırmanın en iyi yollarından biri de şüphesiz bol bol elimizin altındaki materyallerle küçük icatlar yapmalarına yönlendirmek. Çünkü çocuklar ilginçlikleri, heyecanlanarak öğrenmeyi, hareketi , serbest oyunları severler. Ancak bu iş aslında göründüğü kadar da kolay değil. Çünkü bir süre  sonra acaba şimdi ne yapsak, ne tür bir etkinlikle uğraşsak diye düşünmeye başlıyor, etkinlik bulmakta zorlanıyor insan.
Yeni ve ilginç fikirler vermesi açısından faydalı bulduğum Laura Dower’ın yazdığı “Büyümeden Önce Yapman Gereken 101 Şey” kitabı, Redhouse Kidzetiketiyle yayımlanmakta. Neler var mesela? Seçip de burada örneklemek özellikle istedim ve kitabın çift sayfa görünümlerini koymayı uygun buldum.Paraşüt yapmaktan, kağıt hamurundan kase yapmaya , kelebek yetiştirmeye, renkli çiçekler yapmaya, çim adam yapmaya , enstrüman yapmaya, sığınak yapmaya kadar toplam 101 adet çocukların yapmaktan ve öğrenmekten hoşlanacağı, dahası onları hem heyecanlandıracak hem eğlendirecek pek çok aktivite var.



Çocuklar okula başlar başlamaz ödev denen stres de başlıyor. Sabahtan akşama kadar okulda olan çocuğa yüklenen ev ödevleri ile çocuklar strese tanışmaya, rekabete daha altılı yaşlarda başlıyorlar. Böylesine okul stresi, uyanma stresi, ödev yapma stresi yaşayan çocuklar nasıl sosyalleşecek, kitap okumayı nasıl sevecek ya da kendi ilgi alanlarını nasıl belirleyebilecekler ? İşte bu konuda yardımcı olabilecek etkinliklere yavrucukları yönlendirerek çocukların erken erişkinlere dönüşmesinin önüne geçmemiz gerektiği kanısındayım.



Bu kitabın güzel yanı sadece içeriği değil. Sevdiğim diğer güzel yanları ise şunlar:
  • Kartondan kabartmalı ve renkli kapağı,  konuya uygun başarılı çizimleri, spiralli tasarımı ile cezbedici.
  • Her bir etkinliğin sayfa sonlarında tamamlanma tarihini not alabileceğiniz bir alan da var. Bu hem gelecek için güzel bir kayıt olur hem de bir sonraki etkinliğe geçmek için teşvik edici olacaktır.
  • Kitabı ilk sayfadan başlayıp sayfa sayfa okumak ya da etkinlikleri sırayla gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. İstediği yerden başlayabilir, sevdiği konulara öncelik tanıyabilirsiniz.
  • 8 ve üzeri yaş grubu için yayınlansa da pek çok aktivite daha erken yaşlardaki çocuklar için de eğlenceli olabilir. Yaş grubunu kısıtlamamak lazım.Sadece bazı deneyler bir büyük gözetiminde olmalı bu da zaten güvenlik önlemleri kısmında belirtiliyor.
  • Oyun ve kitap birleşimini seviyorum. Kesinlikle oynayarak epey bilgi edinilecek bir kitap
  • Yer alan deneyler sayesinde sebep sonuç ilişkisi kurmayı ve okulda da  öğrenilenlerin pekiştirilmesine yardımcı olacaktır
  • Eh malum kış geldi.Evde arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle yapılabilecek onlarca kışa uygun etkinlikler var.
  • Bunca bilgi sayesinde ukalalık potansiyeli de bir parça artacaktır :) Mesela on farklı dilde teşekkür etmeyi, ayın evrelerini, dünyanın yedi harikasını, ufak sihirbazlıklar yapmayı erken yaşlarda öğrenecektir.
  • Hatta sadece çocukların değil, yetişkinlerin de keyif alacağı kitaplardan biri kanımca.



Bu güzel  Cumhuriyet Bayramı gününde hazır da önümüzde uzun sayılabilecek tatil günleri varken küçük mucitlerinizle keyifli dakikalar dilerim. Tabi en az onlar kadar eğleneceğinize emin olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder