31 Ağustos 2015 Pazartesi

Çocuk = Merak = Öğrenmek

Sabahın ilk ışıkları ile hazırladığım kahvaltıyı bırakıp evden çıkmadan önce yatağının yanına düşmüş yavrucuğumun elini usulca kaldırıp öperken gözlerini açıveriyor:
-Anne gidiyor musun?
-Evet oğlum
-Annee, keşke hep yaz olsa di mi?
-Neden oğlum?
-Deniz çok güzel,  yüzmek , kum oynamak, balık tutmak  çok eğlenceli di mi
-Hmmm, her mevsim güzel aslında
-Denize gidecek miyiz bugün?
-Tabi ki, iki buçukta alacağım seni gideceğiz.
-İşe gitmesen şimdi gitsek denize??
İçimdeki duygusal,  sulu gözlü, tatilci   anne bugün de işe gitme zaten yarım gün  derken mantıklı , işkolik  anne saçmalama dünya sipariş ve bitirilmesi gereken iş varken olacak iş mi zaten yarım gün git tamamla ve rahat bir hafta sonu tatili geçir diyor ve çıkıyorum. Söz verdiğim gibi öğleden sonramız hava kararana dek denizde geçiyor. Gerçekten de deniz kenarında bütün çocukları izliyorum da anında kaynaşıyorlar. İnanılmaz eğleniyorlar, iştahları artıyor, hele balık tutmaktan büyük bir keyif alıyorlar, minik kalpleri heyecanla çarpıyor. Hayatımda yoluma çıkan anne-babalardan bazıları nasıl anne-baba olmamız ya da olmamamız gerektiği ile ilgili fikirler sürmüşlerdir. Şımartma, yüz verme, öpme, koklama : ) Çocuksuz yıllarıma baktığımda bile içten içe çocuklu aileleri değerlendirdiğimi ve özellikle çocuk sahibi olduğumda nasıl bir anne olmamam gerektiğini daha o zamanlarda karara bağlamıştım aslında. Her şeyden önce kendi çocukluğunu hatırlayan bir anne olmam gerekiyordu. Bunu hatırladığımda aslında eğlenerek çok güzel ve kalıcı olarak öğrenebildiğimi de hatırladım.



Bazı özet tespitler diye bir başlık atayım bu notlar şurada dursun:
  • Çocuklar söylediklerinizi değil yaptıklarınızı yaparlar.
  • Eğlenmek kalıcı öğrenmek açısından anahtar yöntemlerden birisidir.
  • Merak duygularını tetikleyen faaliyetlere bayılıyorlar.
  • Çocuklar üst düzeyde gözlem radarlarına sahiptirler ve anne -babaların hem davranışlarındaki hem de duygularındaki milimetrik sapmaları bile anında sezerler.
  • Anne de olsam aslında öğretirken öğrendiğimin de farkına vardım.
  • Doğadaki materyallerle yapılabilecek ne çok aktivite var.



Geceye şu güzel şarkıyı bırakalım…tatlı düşler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder